torsdag 25 november 2010

Baba på Valla

Baba Ganoush (Kadabra-Meadowbranch Ivy) vid premieloppet i oktober
Hittade ett "nytt" kort från premieloppet när jag igår gick igenom telefonen. Tänkte det kanske finns delägare där ute som är intresserade.
Kolla halsen och djupet i bogen! En riktigt kraftfull herre.

Vad jag förstått blev Baba lite stel i kroppen efter premieloppet och har stått över lite. Pratade som hastigast med stallet igår och nu är rapporterna åter positiva. Han har svarat jättebra på behandling och går nu sina backjobb enligt plan och känns jättefin!

torsdag 18 november 2010

Tvära kast

I veckan sågade Kari Lähdekorpi tvååringstävlande vid fotknölarna, och vi var nog många som inte förstod hans resonemang att det är alldeles för dyrt för hästägarna att tävla med tvååringar.
Men ikväll debuterade han ett av de finare tvååriga ston jag sett på länge, Rock Me Love (Love You - Twilight Sund e. Viking Kronos) på Åby.
Efter en safetystart från fjärdespår hamnade den resliga damen en bit bak i fältet. Tempot var måttligt och sprinterloppets inledande varv avverkades efter 19,9.
700 meter från mål vred Stefan Söderkvist ut Love You-dottern i tredjespår och via smått fantastiska 11,9 sista 700 (!) pulveriserade Lähdekorpis tvååring motståndet totalt -i åkande stil!

Segertiden skrevs till 17,3 med till synes en hel del krafter kvar. Det här kan vara något alldeles extra, håll i hatten!

Snart fyller lillebror Jeter (Ken Warkentin) ett år och sätts direkt efter avskiljning i december i uppfostrande och förberedande träning hos Andreas Hansson och Louise Granstedt i Sköllersta.
Hingsten är en mycket pigg och framåt herre, med vackert huvud och jättefin exteriör. Självklart till salu.

Viking Kronos som morfar är nog inte helt fel men tyvärr blev Twilight inte dräktig i år. Efter ett enstaka försök med Crazed i somras tar vi nya tag inför nästa spännande säsong.
Love You eller Conway Hall är den stora frågan just nu, men vi får se när vinternumret kommer, om man kan hitta något nytt spännande alternativ.

Saxat från Åbytravets hemsida:
4 Rock Me Love i andra ytter. Mycket stark avslutning sista 700, pressade ledaren runt slutsvängen och kopplade grepp 150 kvar..Lovande sort.

måndag 1 november 2010

Joe Mama finfin i jobb

Ettårige Joe Mama (Malabar Man-Lavette Sund) fick sträcka lite på benen på Örebrotravets bana idag.
Normalt går hingsten 3 pass i veckan på skogsslingan, vilket ger en joggingtur på ca 7 km, men som lite variation fick idag rundbanan intas.

Titta gärna på filmklippet nedan. Andreas Hansson i vagnen lättade lite på tömmarna och hingsten längde på steget i ungefär 1,55-fart.

Hackar klippet kan ni klicka påp denna länk för att öppna via youtube direkt: http://www.youtube.com/watch?v=bDqMlm9L7sk

Joe Mama är fortfarande till salu, men eftersom jag inte haft tid att engagera mig för att få honom såld och pga av att marknaden ser ut som den gör så ligger jag lågt. Men vill någon komma och provköra är det bara höra av sig till dan@ingvald.se.
Hittills har allt gått som på räls för hästen, peppar peppar, och han har trots att han växt enormt sista månaderna alltid varit träningsvillig och spänstig. Planen är att satsa på premielopp i mars-april och sedan får vi se vad som händer.

torsdag 14 oktober 2010

En oslipad diamant

Lucky Jim-kusinen Baba Ganoush (Kadabra-Meadowbranch Ivy) gick igår sitt premielopp på Solvalla med "Bullen" Pettersson i vagnen.

Baba gick med öppet huvudlag i värmningen och sprang och vinglade och var allmänt ofokuserad. Men när han skärpte till sig mellan varven kunde man helt klart se att det är en riktigt rejäl häst med bra längd och driv i steget.

I loppet gick han, vad jag kunde se, med halvstängt och det såg bättre ut även om han fortfarande sprang och ställde lite emellanåt och kostade på sig en kortare galopp längs vägen.

Hästen gav ett mycket löpvilligt och rejält intryck, och även om han uppträdde lite valpigt nu så är helhetsintrycket att det handlar om en häst med stor potential och spännande framtid.

Ska försöka lägga upp ett par kortare videoklipp under kvällen.
...
Som kommer nu...

Tyvärr bara kortare sekvenser eftersom jag lyckades schabbla till det med kamerainställningarna lagom tills det blev skarpt läge...

onsdag 13 oktober 2010

Baba i premie



Baba hade mycket att titta på i värmningen, men såg i övrigt mycket fin ut. Mer info efter loppet.

tisdag 5 oktober 2010

Vart tog de mjuka värdena vägen?

Ytterligare reflektioner kring ointresset att äga häst.

Läste John Bootsmans reflektioner kring auktionen och hans syn på vad som kunde ligga till grund för oviljan att vara hästägare. Läste även Mikael Demmers och Håkan Karlssons reflektioner som även de publicerats i en "enkätintervju" på travnet.
Alla är överens om att prispengarna inte hängt med i samma takt som träningsavgifter och övriga omkostnader skenat.
Demmers känner sig motarbetad av ATG (skulle vara intressant att höra en utveckling av det resonemanget) och anser det lätt att hitta en bra häst men "omöjligt att matcha den och hitta bra lopp" som en bidragande orsak till dagens problem. Lunchtävlingarna anses också vara en bidragande orsak då de enligt Demmers, som gjort 52 starter i år, "sliter ut oss aktiva".

Håkan Karlsson på Misty Trotting har mer rationella och affärsmässiga tankegångar. Att finanskrisen faktiskt kan ha påverkat oss och att hästägarklimatet måste bli behagligare. Jag skulle inte kunna instämma mer.

Om man letar andra orsaker och lösningar, vad skulle man kunna tänka sig hitta då? Om man rycker huvudet ur sanden för ett ögonblick och höjer blicken ovanför ATG och alla andra som till 100% föder - men ändå enligt vissa tydligen gör allt som de kan för att motarbeta - travet.

Jag tycker inte prispengarna är för låga, men jag tycker träningsavgifterna är för höga.
Många i min generation som följer trav och som kanske kan vara potentiella hästägare skräms inte bort av för låga prispengar. När mina kompisar åker på trav eller tittar på tv eller datorn så kan det många gånger vara så att det höjs på ögonbrynen rejält när de får höra om prispengarna i loppen.
Men när man berättar vad det kostar att ha en häst i träning släcks det nytända intresset att skaffa häst lika snabbt som effektivt. I de flesta fall för gott. Det är i alla fall ingen hittills som frågat två gånger.

Om vi leker med tanken att en fördubbling av prispengarna skulle lösa alla problem, men att det inte är genomförbart. Vad skulle då en halvering av träningsavgifterna ha för påverkan på intresset att äga häst?
Har någon där ute ens tänkt tanken?

Helt omöjligt säger alla tränare med en mun. Men varför omöjligt?

Som jag ser det befinner vi i travsverige oss i ungefär samma läge som Greklands, Irlands och USAs ekonomi. Det travsverige skriker efter nu är stödåtgärder, men det skulle bli precis som i nämnda länder; det fungerar en stund men grundproblemet består och vi är snart tillbaka på samma ruta vi idag står på. Någon skulle istället behöva trycka på "RESET" så man kan börja om från början igen och bygga upp en marknadsanpassad och sund sport.
Visst, medicinen smakar inte gott men den måste sväljas ned för att det ska bli bra igen.

Halvera antalet hästskötare i stallen. Köp inte senaste sulkyn som väger 1 kg mindre än förra årets modell (skippa ett par koppar kaffe innan loppet istället så går det jämnt ut). Sluta köp det allra bästa fodret om det inte finns ekonomi till det. De kommer sänka priserna om ingen köper det, jag lovar. Vägra acceptera hutlösa veterinärkostnader osv osv. Det finns ju hur mycket som helst att göra om bara någon verkligen skulle vilja ta tag i det.

Visst -kvaliten kommer bli lidande och hästarna kommer kanske inte prestera exakt lika bra som tidigare. Men å andra sidan är prispengarna samma så vad spelar det för roll?
Skillnaden nu är att det inte behöver kosta mer än 5000 kr i månaden att ha en häst i träning!
Höj tränarprovisionen på inkörda pengar istället så blir alla vinnare när det går bra.

Det kan väl aldrig vara så att kundvården generellt är så dålig att det inte är roligt att äga häst längre? Den dagen jag lämnar häst i träning vill jag vara delaktig, och passar det inte tränaren kommer jag flytta den.
Hur är egentligen kundvården inom svensk travsport? Det var länge sedan jag hade häst i proffsträning men det är snart dags igen så det ska bli mycket intressant att se.
Med delaktig så menar jag inte att tränaren svarar i telefon när man ringer. Om det är vad tränare tror att det innbär att få hästägaren att känna sig delaktig så får de nog tänka om.

måndag 4 oktober 2010

Katastrofauktionen

Kriterieauktionen verkar nu allmänt kallas för Katastrofauktionen och det är inte så konstigt.
Priserna blev 30 % lägre än i fjol och jag orkar inte ens gå in på detaljnivå och räkna hur många (läs ) uppfödare som ens fick tillbaka uppfödningskostnaden, alltså kostanden att fostra fram hästen till 1,5 års ålder exklusive levandefölavgiften.
Eftersom medianpriserna var ungefär hälften av dessa kostnaderna är det inte ens lönt att börja räkna, det räcker att konstatera att det inte går att föda upp hästar för komersiellt bruk längre.

Jag började få onda aningar redan under Örebros V75-dag då vi hade visning och provkörning av stallets ettåringar. Intresset var stort att fönstershoppa, men i princip ingen tränare hade köpare.
Speciellt påfallande var exemplet Öljette Scoop (e. Ken Warkentin) som såg helt lysande ut när flera tränare provkörde. Det är inte min häst och jag har inget egenintresse här, det vill jag förtydliga, och hästen såg helt underbar ut både på rakbanan och på rundbanan när hon provades. Ibland i riktigt riktigt snabba tempon.
Och finns inte köpare till smällfina ettåringar som i augusti leker tider runt 1,50 så känns det faktiskt hopplöst att föda upp häst. Jag menar, vad mer kan man göra?

Att allt fler travtränare bidrar med att döda uppfödningen genom att själva föda upp till sina trogna kunder hjälper ju inte direkt till heller.

Okej, nu är det konstaterat att utbud och efterfrågan inte ligger i fas vad gäller uppfödning av travhästar. Det har vi i och för sig vetat om länge och vi uppfödare får till viss del rannsaka oss själva och fundera på varför vi inte på något sätt agerat tidigare för att förbättra vår situation.

Tyvärr ligger det ju i travsportens historia att inställningen alltid är att det är någon annans fel att man inte lyckas. Oftast statens.
Vi uppfödare får sluta betäcka om inte hingstägarna sänker levandefölavgifterna till en tredjedel av dagens nivåer.
Varför betala 150 tkr i fölavgift för Varenne när det är överhängande risk att du bara får 40 för hästen ett år senare? Vari finns logiken?
Menhammar kan ju köra hårt med Varenne till sina ston, de backar visserligen 40-50 mkr per år vilket de har råd med, men de flesta av oss andra lever inte i den verkligheten.

Varenne för 25 tkr? Ja varför inte. Det är ändå fortfarande en dålig affär att föda upp avkomman....
Pine Chip för 15 tkr.
Lindy Lane 20 tkr.
Love You 20 tkr.
Juliano Star 10 tkr.

Hingstägarna kanske inte jublar om det här skulle bli verklighet, men även de måste ju förstå hur otroligt orimigligt det är att kräva oss stoägare på de hutlösa fölavgifterna som de gör idag.
Den enda medicinen är att börja gallra bort dåliga fölston med medelmåttiga stammar eller prestationer. När antalet fölston reducerats rejält vägrar vi betäcka till dagens hingstpriser.

För något år sedan pratades det om att det skulle uppstå hästbrist på grund av de sjunkande betäckningssiffrorna. Undrar vad som hände med det?

Minska antalet lopp rejält och kompensera istället med en rejäl höjning av prispengarna i återstående lopp. Visst, det blir en elitisering av travsporten, men är det så mycket sämre än sitiationen vi idag befinner oss i? Situationen där ingen tjänar pengar, förutom våra framgångsrika catchdrivers och hingstägare.

Det är för många som delar på kakan nu. 1,6 mdr delas ut till sporten varav 800 mkr i prispengar. Det är pengar som borde locka både nya hästägare och ge en hyfsad ekonomi för duktiga företagare (läs travtränare). 800 miljoner är ändå rätt mycket pengar.
Men det är klart att är det för många som ska dela på kakan blir det en väldigt liten del var.
Måste vi ha 33 banor? 400 professionella travtränare? Trots att jag hållit på med trav i hela mitt 29-åriga liv så kan jag nog bara räkna upp namnet på 50.
Visst är det bra med en riktig bredd men inte på bekostnad av att travsporten långsamt håller på att självdö! Det är som att ha för många fiskar i ett akvarium. Proppa ner tillräckligt många så tar förr eller senare syret slut.

Det de flesta märkligt nog fortfarande verkar hoppas på är skattelättnader från staten. Men det är återigen att hoppas att någon annan löser problemet. En skattelättnad skulle säkert kunna innebära något höjda prispengar i loppen. Men snabbt ska alla mellan målgång och hästägaren ta igen förlorad mark, så vad kommer egentligen bli kvar när tränare, transportörer, veterinärer, utrustningstillverkare, foderproducenter mfl. fått sitt?

Minska loppantalet till hälften och fördubbla prispengarna i alla lopp utom de för yttersta eliten som redan tjänar sina pengar.
En seger i ett lärlingslopp på Örebro skulle nu ge 50 tkr istället för 25. Ganska bra betalt.
Ett par segrar per år och lite andra prisplaceringar och det skulle gå utmärkt att få ekonomi i hästägandet.
Klarar inte hästen att vinna två lopp på ett år, eller tjäna motsvarande pengar, så är det ändå ingen häst att hålla på med. Då får man skaffa en ny. Så enkelt borde det vara. Det skulle få hjulen att snurra lite snabbare.

torsdag 2 september 2010

Heey Lovely fin i premielopp

Joe Mamas äldre syster Heey Lovely, i träning hos Roger Walmann, gick igår premielopp på Solvalla.
Per Erik "Bullen" Pettersson satt i sulkyn och ekipaget anförde från start till mål på ett jättefint sätt.

Heey Lovely (Broadway Hall-Lavette Sund) visade fin uppfattning och uppträdde mycket stabilt från ett lite knepigt andraspår. En till synes mycket lugn och harmonisk häst med ett naturligt flyt i steget som jag tror kommer ha speeden som sitt framtida vapen.

Träningsrapporterna har också tidigare varit mycket positiva och hon gick för någon månad sedan 1,23 inne på Solvalla, varefter hon fått bygga muskler med lite backträning under en månad ungefär.
Nu avverkades premieloppet på 1.30. Hon såg som sagt jättefin ut och hon blir intressant att följa framöver.
Positiva rapporter även om Baba Ganoush (Kadabra-Meadowbranch Ivy), som redan är igång igen efter kastreringen för en dryg vecka sedan. Tydligen ett nödvändigt ingrepp då fysiska problem uppstått, och han är enligt "Bullen" helt klart på rätt väg igen. Det här är en hingst som tidigt visade talang men som växt mycket och blivit en riktigt grov rackare, varför han behövt lite extra tid på sig. Nu när bekymren som gäckat honom en tid är borta hoppas vi på fortsatt utveckling!

måndag 23 augusti 2010

Succéstart!

En intensiv, och mycket positiv, travhelg är avklarad.

Öjvinn Scoop blev såld på plats och lämnade stallet redan under V75-lördagen då transporten bar av norrut mot Robert Bergs stall.
Även övriga hästar i stallet rönte stort intresse vilket förstås är jätteroligt och ett kvitto på att konceptet fungerar och är uppskattat av travets aktiva.

Flera hästar provkördes både före och efter tävlingarna och mycket lutar åt att ytterligare affärer genomförs inom en överskådlig framtid.
Dessutom uppmärksammade flera uppfödare vår affärsidé som klart positiv och som ett mycket intressant grepp för att skaka liv i en annars inte alltför positiv marknad.

De slutsatser vi dragit av denna helg är att intresse för väluppfostrade och tidigt inskolade unghästar är stort, och att det här kan vara starten på någonting väldigt positivt för såväl unghästintressenter, uppfödare och tränare.
För en gång skull känns det som att alla dessa grupper inom travet blev vinnare på samma gång, vilket i regel sällan är fallet vid mer traditionell hästförsäljning på till exempel auktioner.

Vi riktar ett stort tack till Öjvinn Scoops nya ägare och önskar dem lycka till med hingsten i framtiden!

Tack även till övriga besökare som med många värmande ord om både hästarnas skick och uppträdande och affärsidén i stort gett oss ytterligare glädje och inspiration!

onsdag 18 augusti 2010

Välkomna till stallet i helgen!

Fredag-Lördag denna vecka anordnar Örebro dubbeltrav med absolut topptrav båda dagarna.

Varför inte passa på att besöka oss i stallet och kika på intressanta unghästar?

Vi finns i Peter Walltins stall i norra delen av stallbacken. I samma byggnad som smedjan, alltså mitt emot ATG-kliniken.

Ta lite fika och besikta hästarna och är det någon du fastnar extra för, -provkör!

Vill du så stick in huvudet eller slå en signal i förväg så gör vi allt för att besöket ska passa Din tidsplanering på bästa sätt!

Mer info om några av hästarna finns för övrigt på sidan 15 i lördagens V75-program!

Välkomna!

tisdag 17 augusti 2010

Trio repade på skogsslingan

Öljette Scoop (Ken Warkentin), Öjvinn Scoop (Oiseau de Feux) och Joe Mama (Malabar Man) fick idag jogga några varv på Örebrotravets skogsslinga.
Alla tre kändes mycket fina med ett litet extra utropstecken för Öljette som verkligen kommit igång snabbt igen efter operation av lösa benbitar.
Idag var hon smidig som en katt och kändes enligt kuskande Hansson mycket mycket bra.

Även Öjvinn och Joe, som i regel alltid går i lag, kändes även de riktigt spänstiga och fina och vi ser fram emot eventuella provkörningar under kommande V75-dag!

Tveka inte att höra av er om intresse för besiktning och provkörning finns!

Mer info under "kontakt" på http://www.unghästar.se/

lördag 14 augusti 2010

De billigare hingstarna har börjat vassast!

Statistik över nya hingstar är alltid intressant och efter en halv säsong kan man börja utkristallisera vilka hingstar som i USA börjat bra med tidiga avkommor och vilka som har det tyngre.

Det stora stallskriket var i höstas Glidemaster (lev fölavg 15000 USD), vars avkommor föregicks av fantastiskt rykte i USA. Avkommorna på svensk mark blev snabbt eftertraktade och vad jag förstått har det betalats fina pengar för hingstens fåtaliga svenska avkommor. Mer om honom lite senare i inlägget.

Det finns som väl är fler nya USA-hingstar med debutkull i år.
Here Comes Herbie (lev fölavg 5000 USD), en Credit Winner-son och bror till självaste Donato Hanover, är en av dem.
Herbie gjorde 21 starter, vann 8 men tjänade förhållandevis måttliga 365 000 USD.
Stam som förpliktigar med andra ord, och avkommorna har börjat riktigt bra.
Han är bäst bland de nya hingstarna vad gäller snitt per avkomma.
I statistiken över snitt per avkomma ligger Herbie på en mycket meriterande sjundeplats, före hingstar som Broadway Hall och Yankee Glide.

Here Comes Herbie har 39 föl i kullen, varav redan 26 startat. Med andra ord har två av tre tvååringar efter Herbie redan startat, vilket med både svenska och amerikanska mått mätt är en fantastisk startprocent.
Han har 11 segrande avkommor där Mary's Out Cruisin är både vinstrikast och snabbast med 1.59,0 och 36000 USD intjänat.
Slutsatsen som kan dras är alltså att han lämnar en bredd med tidiga avkommor, dock utan att ännu fått fram någon riktig reklamhäst.

Cash Hall är en Self Possessed-hingst som även han har sina första tvååringar ute i år.
Hingsten, som inte betingar mer än 3500 USD i levandefölavgift, har redan 24 segrande avkommor, men också en betydligt större kull än Herbie, 103 föl och 53 startande.
Även Cash Hall saknar den där riktiga reklamhästen men hingsten Evil Urges har åtminstone vunnit på blixtsnabba 1.56,0.
Cash Halls tvååringar har tillsammans tjänat 292 000 USD vilket placerar honom på en niondeplats. Ett klart bra resultat med tanke på stomaterial och de förväntningar hingstens prisnivå lämnar.

En annan nykomling som placerar sig på topplistorna är Chocolatier (12000 USD).
Även detta en Credit Winner-hingst, men med betydligt starkare meriter än Here Comes Herbie.
Chocolatier tillhörde den absoluta kulltoppen och tjänade under en framgångsrik karriär drygt 1,3 miljoner USD.
Av hingstens 64 avkommor har 21 startat och dessa har tillsammans tjänat närmare 240 000 USD.
Svårt att veta vad man ska tycka om det men visst känns det ändå som en liten besvikelse så här långt. Jämfört med tex Kadabras och Broadway Halls debutsiffror är alla nya hingstars siffror mycket svaga, och frågan är om det beror på Kadabras och Broadways enormt starka siffror eller om de nya hingstarna helt enkelt är på tok för svaga.

Kulldominanten Glidemaster har bara sju segrande avkommor ur sin kull om 49 hästar.
Fem av dessa har vunnit på snabbare tider än 2,00 men Glidemaster finns inte med på topp 20 varken när det gäller snitt per avkomma eller intjänat totalt.
Ett klart svagt resultat och mycket förvånande. Vi får se vad som händer i höst, men det ser ju långt ifrån så bra ut som ryktet sa i vintras.

Toppen ser ut som följer vad gäller intjänade pengar per dags dato:

1. CREDIT WINNER, 114 avkommor, 62 startande, 709,376 USD
2. CONWAY HALL 100 avkommor, 57 startande, 649,960 USD
3. CANTAB HALL 90 avkommor, 56 startande, 593,083 USD

Mer om vad som händer på svensk mark kommer inom kort
-Tex, Orlando Vici som rivstartat bland treåringarna och Ken Warkentin som fortsätter pumpa fram treåriga starthästar!

tisdag 27 juli 2010

Ban"jobb" av fina ettårshingstar

Två jättefina unghästar visade idag upp sig på Örebrotravets oval.

Joe Mama (e. Malabar Man - Lavette Sund), bror till Uppfödningslöpnings-vinnaren och Derbyfinalysten Even Who.

Öjvinn Scoop (e. Oiseau de Feux - Notable May Breeze), en mycket rejäl fransk-amerikansk hingst.

Båda hingstarna, som är till salu och finns för påsyn och provkörning vid Örebrotravet, gick 4 bakvarv och såg mycket mycket fina ut.

Kasta en blick på videosekvensen nedan. Joe Mama till vänster i bild med sträckta linor, Öjvinn till höger med sina rejäla franska kliv.

måndag 26 juli 2010

Nya hästar till försäljning!

Joe Mama in action

Inom kort kommer unghästar.se presentera ett flertal jättefina ettåringar för försäljning.

Ettåringarna är samtliga inkörda och jobbade ungefär tre gånger i veckan sedan i våras vilket gör dem till sällsynt tidiga hästar. Dessutom innebär det en unik möjlighet att redan i ett såhär tidigt skede kunna provköra och bedöma hästen på banan.

Jämfört med att chansköpa på auktion rena trygghetsförsäkringen.

Hästarna är följande i bokstavsordning, en härlig blandning av franskt och amerikanskt!

C.Rex Rapida, sto e. Up Front Larry - Alba Rex
C.Road Rapida, sto e. Up Front Larry - Princess Road
Joe Mama, hingst e. Malabar Man - Lavette Sund
Öjvinn Scoop, hingst e. Oiseau de Feux - Notable May Breeze
Öljette Scoop, sto e. Ken Warkentin - Emerald Tortilla
Östen Scoop, hingst e. Oiseau de Feux - Gingercane Brodda

Samtliga står uppstallade för besiktning och provkörning inne på Örebrotravet.
Mer utförlig information om respektive häst kommer inom kort på unghästar.se!


Joe Mama igen, piggt på bettet.... Rätt lik sin far, se bilden nedan

Stordag på galoppbanan lika (o)intressant som trav på Åland?

Ja nu funderar jag på intresset, eller rättare sagt bristen på intresse, för galoppsporten.

Jag ska väl erkänna att jag aldrig riktigt tagit till mig galoppen, eller ens gett sporten en ärlig chans att växa som intresse, men den har helt enkelt aldrig varit det minsta intresseväckande hos mig.

Att galoppsporten till stor del lever av travet är vida känt, och för en tid sedan blommade frågan huruvida den konstgjorda andningen ska fortsätta.

Jag ska inte lägga så stor vikt vid detta, men jag kunde igår konstatera att intresset för att spela på galopp är absolut minimalt.

Jag kan bara konstatera att en på förhand mycket intressant galoppdag på Göteborg, med flera större löpningar och högintensiv täckning av ATG-Live, inte genererade mer spel i ramloppen än vad det anonyma travet på Mariehamn samma dag (som inte bevakades av ATG-Live) gjorde. I de större löpningarna var omsättningen inte riktigt lika usla, men fortfarande på katastrofalt låga nivåer.

Varför ska man hålla på med något som det inte finns intresse för? Det är ju ren välgörenhet från travsportens sida och känslan är att de miljonerna faktiskt skulle behövas ganska väl på den sidan också.

torsdag 8 juli 2010

Rejäla takter av D.Side

D.Side, här 2 år gammal. Olle Elfstrand i vagnen.

En av undertecknads första uppfödningar, D.Side, gjorde i tisdags ett topplopp på Halmstads lunchtävlingar.
Trots dödens hela loppet med ett inledande 16-varv var hon totalt överlägsen och vann med 40 meter på fina tiden 16,7 /2140. Inte illa för ett sto som inför loppet inte tjänat mer än knappa 20 tkr.

D.Side (e. Express Lavec - Winnie Prophet) är ett resligt sto som inledde karriären hos Andreas Hanson och Louise Granstedt och som tidigt som tvååring skickades vidare till Åbys Olle Elfstrand.
Där visade hon på sommaren som tvååring riktigt goda fartresurser, bland annat flög hon fram i premieloppet mellan dubbla galopper, men sedan har det mest strulat.
Som nybliven treåring såldes hon till Jägers-amatören Lars Jönsson som därefter på ett hedersvärt sätt gjort allt som går att göra för att få ordning på henne.
Framförallt har hon varit sjövild från start och räknar man in kval o premielopp så inledde hon karriären med 13 raka galopper, men har på slutet uppträtt allt mer stabilt och det verkar som poletten faktiskt ramlat ner nu.
Nu såg hon helt fantastiskt bra ut, nästan så man inte trodde det var sant det man såg.

I starten innan såg hon visserligen också fin ut och avslutade 14,0 sista varvet från köposition, men att hon skulle vara så rejäl trots en tuff resa var lite överraskande. Riktigt kul för Jönsson som haft ett otroligt tålamod med hästen.

Mamman till D.Side, Winnie Prophet, var en riktig familjehäst som under Hans Karlssons beskydd firade rätt fina framgångar på 90-talet. För övrigt min första häst som jag fick glädjen att äga en fjärdedel i sedan min morfar skänkt sin del till mig. Då var jag 14 år och resterande del tillhörde min far som tillsammans med morfar även ägde Winnies mor Vicky Prophet som vann 11 lopp och hade banrekord på Örebrotravet.

tisdag 6 juli 2010

Heey Lovely i snabbjobb

Enligt Team Walmanns hemsida har nu Heey Lovely avverkat sitt första "snabbjobb" inne på Solvalla.

Det eleganta stoet efter Broadway Hall - Lavette Sund gick raska 1,27 /1600 meter och gav ett klart bra intryck.
Kul!

fredag 18 juni 2010

Plus o Minus

Dåligt med uppdatering, men samtidigt inte mycket att skriva hem om.

Under en period har jag kört så intensivt med trav att jag kört huvudet i väggen totalt och skulle behöva spärra datorn från allt travrelaterat någon vecka för att samla lite ny energi. Började igår och det har gått sådär....

Tänkte dock passa på att dela ut lite plus och minus efter den senaste tidens trav.

Vi börjar med Minus ( så vi får avsluta med allt kul!!!) - en punkt jag inte gillar, men jag måste fråga vad som hänt med Easy KBs hemsida? Visst, den har kraschat, men återuppbyggnaden borde inte ta sån tid! Finns ju firmor som fixar sånt på ett nafs.
Jag rekommenderar Karl Gustav Designbyrå. Snabbhet, effektivitet och ett utomordentligt bemötande är lite av vad man får där, till ett fantastiskt pris dessutom.
Backup?
Finns inget viktigare än att prioritera kunderna.

Plus!

Pratade med Anders Lindqvist idag i ett Frankrike-ärende.
Han är sannerligen mycket hjälpsam och verkar till naturen väldigt sympatiskt.
Vi har träffats en gång tidigare, när jag föreläste på en konferrens på Solvalla. Då gjorde vi även lite övningar, bland annat för att träna sin självkänsla. Sånt gillar jag skarpt.
Vi jobbade två och två och det jag minns mest är att han var mycket trevlig och lätt att prata med, dålig att massera axlar, men en man med väldigt mycket att berätta från ett mycket rikt travliv.

Kanal 75s tv-produktion från Elitloppet. Per Carlsson och company, fantastisk produktion. Oj vilken proffsigt paketerad underhållning ni bjöd på!

Andreas och Louise har etablerat sig inne på Örebrotravet med ett flertal boxar. Perfekt läge och ett verkligt lyft för både dem och för Örebrotravet. Mer om detta kommer inom kort på sidan. Men när det gäller inkörning av riktigt riktigt hög kvalitet så är jag övertygad om att där finns ett hål att fylla.

Har fått två föl senaste veckorna, eller egentligen ett.
Meadowbranch Ivy, som är utlånad och numera trampar fransk betesmark, har nedkommit med ett stoföl efter Echo. Kika gärna på korsningen Echo på Super Bowl-ston.

Nyinköpta Viking-märren Twilight Sund gick vansinnigt långt över tiden men fick en jättefin hingst i måndags med aktuelle Ken Warkentin som pappa. Mycket social krabat som verkar proppad med energi. Namn är bestämt och det kommer ha med New York och baseball att göra.
Var nyligen i just New York och en mer fantastisk stad får man leta efter. Där finns allt och lite till. Bäst var att, som komplement och kontrast till stadens puls och övriga fantastiska utbud, bara ta det lugn i Central Park, ligga i gräset och njuta av solen och kika på amatörbaseball. Mitt livs resa så här långt.

Hade planerat betäckning med Conway för Twilights del, men har ändrat mig.
Pratade med Steve Stewart på Hunterton Farm i Kentucky, där Lavette Sund nyligen konstaterats dräktig på 60 dagar med just Conway Hall, här om dagen.
Frågade lite om Credit Winner-hingsten Crazed, som har sina första föl födda nu i år, och orden "Unbelievable" och "Fantastic" var ord som användes när jag frågade om hur hans första föl såg ut. Om det finns minsta chans till att komma åt Crazed - Ta den, var hans råd.
Det innebar vatten på min kvarn och så får det bli.

Joe Mama har kommit in i puberteten och, sedan bilden nedan togs, börjat grovna i mer i hals och nacke. Det blir en ståtlig kille. Spännande att se var han hamnar.

Elfenbenskusten i VM. Lite problem på sista tredjedelen, men när Drogba kommer i form kommer de gå långt. Stora starka och otroligt tekniska rakt igenom. Nu även välorganiserade när rodret hålls av Svennis tillsammans med Örebroprofilen Benny Lennartsson. Trots stentuff grupp kommer de gå långt.

Kul även att se att Mexico slog Frankrike och att Dos Santos var ruskigt bra och kanske bäst på plan. Spelaren som Svennis och Backe fick så mycket skit för att de satsade på. Nu är han bäst...

Nerikes Kil SK, främlingslegionen i Örebros division 5 Norra, pumpar på med 6 segrar och 2 oavgjorda på 8 matcher. Undertecknat kämpar på och har i alla fall nätat en gång hittills i år från sin ytterposition. Avancemang i sikte? Läs mer på www.laget.se/nerikes_kil_sk eller http://nerikeskil.blogspot.com/

lördag 12 juni 2010

En av två efter Malabar


Malabar Man är en hingst med lysande resultat, inte bara i USA, utan även på svensk mark.

Snittet per registerad svenskfödd avkomma ligger på drygt 600 tkr (!) och trots små kullar är han nästan varje år representerad med någon avkomma i kulltoppen.
Joe Mama (bilden) är en av endast två svenskfödda avkommor födda 2009.
Hingsten börjar bli redo för provkörining inom de närmaste veckorna, då han tagit åt sig uppbyggnadsträningen på ett fint sätt och fungerar finfint på banan.

Han har tidig talang och är verkligen framåt så det gäller att ha is i magen med denne herre.

Fotot har Andreas Hansson tagit.

tisdag 18 maj 2010

Semester

Har varit bortrest, New York, under en tid och såg när jag kom tillbaka att de sämre bilderna på elitauktionshästarna nu är utbytta, så min kritik får nu dras tillbaka å det bestämdaste!

Så tvärt om - nu vimlar där av bildsköna unghästar!

http://www.asvt.se kan ni klicka in på för ytterligare info.

fredag 30 april 2010

Locka köpare till sin häst....

Katalogen för kommande Elitauktion är klar och den är fullsmetad med intressanta hästar.

Man kan även gå in på www.asvt.se och kika på stamtavlor.
Det man även kan se är bilder på ettåringarna.
Till dags dato har inte många bilder kommit ut, men syftet med bildpublicering är ju logiskt sett att skapa ytterligare intresse för just sin ettåring.

Eller???

Gå in och kolla själv....

http://asvt.nethorse.se/elit/elit_online.asp

onsdag 28 april 2010

Maharajah "klar" för Elitloppet?

Att Hultmans Maharajah får en inbjudan är väl tämligen självklart, och frågan huruvida kretsen kring hästen svarar ja eller nej har varit den stora frågan.

För mig står det fullständigt självklart att Stefan Hultman startar i årets Elitlopp.
För det första älskar Hultman Elitloppet och får han chansen att vara med vill det mycket till för att han ska tacka nej.

Men nu till de tunga framanalyserade argumenten....!

Hingsten är 5 år i år. Ska man vara med och på allvar slåss om segern i ett Elitlopp ska man göra det som fem eller sexåring, kanske även som sjuåring.
Planen att hästen kommer laddas för Prix d'Amerique nästa år, det har vi alla hört.
Alltså....!! Maharajah kommer knappast, efter ett stentufft vintermeeting i Frankrike som avslutas med världens kanske tuffaste lopp, direkt hinna laddas om för världens tuffaste sprinterlopp - Elitloppet!

Slutsats:
-Om Hultman har ambitionen att vinna Elitloppet med Maharajah någon annan gång än i år så är det tidiagst som sjuåring, och i vilket skick hästen då är i kan man bara sia om. Alltså är det lite nu eller aldrig med tanke på kommande vinters matchning!

Tungt argument nr 2:

Stefan Melander startar sin Elitloppskandidat Iceland på Solvalla idag.
Alla vet att hingsten går överlägset bäst med Örjan Kihlström i vagnen, och han är också hästens förstekusk i de större loppen. Men idag kör Melander själv och Örjan kör Dust All Over åt Roger Walmann.
Visst, jag vet att Örjan har ett avtal med Walmann att köra åt honom i första hand, men skulle det vara så att Örjan hade ambitionen att ladda Iceland mot Elitloppet hade nog Walmann utan problem accepterat att Kihlström testade Iceland i ett lopp som detta.

Slutsats:
-Örjan är redan upptagen i årets Elitlopp - och vilken häst om inte Maharajah kan han vara uppbokad på? Knappast icke inbjudne Marshland och där bakom är det tomt!

Så min hjärna säger: -Maharajah är klar!!

torsdag 22 april 2010

Snabba ryck - Joe redan till banan

Joe Mama skötte första passet på Örebrotravet gallant!

Två pass på gården - sedan var det dags för ett par varv inne på Örebrotravet.

Inledningsvis lite spänt, mycket nytt som det skulle tittas på.
Ja jag pratar om hästen alltså. Hade jag beskrivit min egen sinnesstämning hade det varit: "Inledningsvis OTROLIGT spänt. Kunde knappt titta alls"

Men andra varvet avverkade hingsten (hästen alltså...) mer eller mindre bekymmersfritt, travandes i fin stil.
Jag förstår inte varför jag blir så nervös inför såna här saker. Andreas och Louise har alltid ordning på grejerna. Varför lär jag mig aldrig det...

Att Joe och "gamle" stortränaren Bert Gustavsson (en av Örebotravets allra mest framgångsrika amatörer genom åren) blivit kompisar råder inga tvivel om.

onsdag 21 april 2010

Joe Mama i vagn

Ettårige Joe Mama (e. Malabar Man - Lavette Sund) har nu provat att trava för vagn vid ett par tillfällen. Det har gått bra och han verkar tycka det är riktigt kul.
Eftersom hingsten skött sig så fint hittills (peppar peppar...) så sker första rundturen på Örebrotravets bana förmodligen redan till slutet av veckan.

Som uppfödare och ägare är det förstås en höjdpunkt att äntligen få se hästen trava i vagn. Det viktiga är att hästen sköter sig och vänjer sig med de nya miljöerna som resan till Örebrotravet innebär.

Hittills har Joe uppträtt väldigt coolt och har inga elakheter för sig.
Han är väldigt stabil och är uppenbarligen väl hanterad från födseln i USA vilket verkligen underlättat inkörningen.
Rörelsemönstret i hagen har gett vinkar om ett mycket vägvinnande trav så det blir intressant att se hur han rör sig i vagn när han kommer igång mer rejält lite senare i sommar.

Joe har en riktigt rejäl manke och är enligt tränare Hansson väldigt lik Artistic Ås (också e. Malabar Man) som under vintern befunnit sig i samma stall för renovering. Mentalt och fysiskt väldigt lika, vilket jag bara tolkar positivt.... :)

Bilder och video presenteras inom kort.

lördag 17 april 2010

Fiveaside åter i vinnarcirkeln

Efter ett mindre tävlingsuppehåll var Fiveaside åter på banan vid Åbys tävlingar i torsdags.

Med ryckta skor snabbstartade hästen till ledning direkt från sitt fjärdespår för skicklige amatörkusken Mattias Alm.
Sedan handlade det faktiskt mest om spel mot ett mål, och via 1,13 sista 700 blev det en tämligen enkel seger med en hel del sparade krafter i mål.

Nu såg Fiveaside åter riktigt vass ut, efter att ha gjort ett lite mindre peppat intryck senast på Örebrotravet som tvåa i ett DD-lopp. Förklaringen då var hälta i båda framknäna, därav det lilla tävlingsuppehållet inför denna start.

Lähdekorpi har verkligen fått hästen på rätt köl, och snabbt har det gått. Vi ser fram emot fortsättningen.

fredag 9 april 2010

Baba fortsatt fin - Lovely längst fram


Nya positiva rapporter från Stall Walmann.

På easkykb.se kan följande läsas:

"Baba Ganoush tränar på ute på Sköldnora. Ligger ganska långt fram i tvååringskullen hos Walmann. Har dock fått ta det lite lugnare då han växt en hel del."

Att han växt rejält framgår tydligt av bilderna som presenterades i föregående blogginlägg och det blir absolut ingen liten häst. Alltid extra intressant med resliga hästar.

Rapporterna om Heey Lovely (bilden, tagen i somras) går också i dur:

"Heey Lovely ser fortsatt mycket fin ut i sina träningsjobb. En jättefin häst som för dagen har kommit längst av våra tvååringar säger Roger."

Naturligtvis jätteskoj. Får bara hästarna får vara friska och träna på enligt Walmanns planer så är det inte alls omöjligt att de inom mindre än ett år gjort sina första starter.

Förresten, stall Walmann presenterade igår nyförvärvet Dont Wear PJS (uttalas "don't wear pyamas") som är en fyraårig märr fallen efter just Kadabra. Det blev seger direkt och hon såg väldigt fin ut över mål.

Övrigt efter Kadabra värt att notera:

Joakim Lövgren har en riktig racer i treåriga Roxa Sisu som debutvann på Jägers för någon vecka sedan på finfina tiden 17,1 /2140. Såg också okörd ut i mål och mer kommer säkert från denna lätt-travande dam.

Tommy Zackrissons märr Still Alone började året med två raka segrar i ruskigt fin stil, felade senast i ledningen på upploppet men är förhoppningsvis snart tillbaka igen.

Flyfotade Mystical Ann årsdebuterade på ett kanonfint sätt som knappt slagen tvåa på 12,6. Slagen endast av en smygkörd Swept to Victory. Därmed passerade Mystical Ann 2 mkr i intjänade pengar.

måndag 29 mars 2010

Baba-update


I helgen var Håkan & Caroline Simander och besökte sin delägde Baba Ganousch.
Rapporterna låter fortsatt positiv. Jobb har med lätthet avverkats i 40-tempo vilket måste anses klart bra så här tidigt på säsongen. Kul!!!

Nedan lite bilder som Caroline ställt upp och fixat och som är mycket uppskattade!
Han har växt en hel del sedan jag såg honom sist och mäter ca 163 cm i höjd!
Baba flankerad av "Bullen" Petterson





Baba med en av sina två favoritägare efter att morötterna tagit slut...!

onsdag 24 mars 2010

Aldrig varit bättre läge att skaffa häst?

När var det bättre läge att köpa häst än vad det är nu?

Ok jag pratar delvis i egenskap av säljare, men faktiskt även som köpare.
Om vi lägger svunna tider bakom oss, perioden för 20-30 år sedan som så många ofta refererar till som en guldålder när det gällde att äga häst, när en matlapp räckte till uppehället en månad osv. Det manrat har vi alla hört om och om igen....

Jag var inte med och upplevde den tiden, och lika bra är väl kanske det. Många som gjort det verkar alldeles förbittrade och oförmögna att ta till sig de oerhört positiva vindar som just nu blåser genom svensk travsport.

Prispengarna har ökat rejält de senast åren, och tittar man i startlistorna är matlappsnivån nu ofta uppe i 5-6000 kronorsnivån. Hur långt är steget därifrån till att faktiskt kunna få ekonomi i sitt hästägande? Inte så långt! Sista halvåret har ju loppen inte ens varit fulla och du kan i princip jogga runt och få riktigt bra betalt för mödan.
Vinner din häst ett lopp med 30 i första har du ju två månader på dig att jaga mindre placeringar och skrapa ihop en riktigt skaplig slant och få en hel del över!
Dessutom är de mjuka värdena inte att förringa! Glädje, gemenskap och spänning är ledord inom travet, det vet alla som provat att äga häst.

Dessutom har snedfördelningen av prispengar för ston kontra hingstar börjat rättas till. Och det rejält! Aldrig förr har det varit bättre läge att köpa ett välstammat sto. En välstammad märr har alltid ett värde, oavsett om hon lyckas bra eller dåligt på tävlingsbanan och chansen att få tillbaka en hygglig del av köpesumman vid en senare försäljning är ganska god. Förutsatt att stammen är rätt.

Men när det gäller att välja ut och köpa häst är det fortfarande köparens marknad och att välja bra stam är förstås nyckeln till framgång. Mer i ämnet i kommande bloggar!

tisdag 23 mars 2010

travsport.se utvecklas

En positiv nyhet är att http://www.travsport.se/ fortsätter utvecklas!

Om man numera söker på hästar under "Sök sportinfo - häst" så kan man se far- och morfarskorsningar efter några enkla knapptryck.
Har jag en märr efter Alf Palema och vill se hur korsningen med tex Super Arnie fungerat är det hur lätt som helst att göra en sökning.
Faders/morfadershingstarnas avkommor redovisas årgångsvis eller totalt, och/eller statistik över resultatet för ston kontra hingstar. Dessutom med dagsfärska siffror!

Med andra ord, en stor del av det som man betalar för på andra sidor kan man nu se gratis på travsport.se!

Nya avelsvärderingen

Hmm, det är med blandade känslor man läser resultaten från de nya avelsvärderingarna som ägt rum på sistone.
Man kanske inte borde vara det, men jag är förvånad och lite förskräckt över den skara hingstar som nyligen värderats enligt de nya principerna.

Snabbloppsnötaren Smashing Victory (e. Smasher) bedöms ha ett högt avelsvärde, precis som Noras Bean (e. Super Arnie) och Gift Kronos (e. Viking Kronos). Ribban är med andra ord ganska lågt satt, men visst har dessa hingstar förtjänat att få betäckningstillstånd.

Det somär lite skrämmande är den uppsjö med totalt klasslösa hingstar som värderas. Här undrar man hur ägarna tänker, om det inte finns någon verklighetsförankring alls eller om de helt sonika tänkt använda hingstarna till något enstaka eget sto. I så fall är det ju en annan femma men i flera fall knappt ens då försvarbart.
Men är det så att de värderat i komersiellt syfte undrar man ju vad det är frågan om.

Som exempel kan vi ta:

Q.Forty Five, 54p - V75nötare ännu ej i Guld
Athos Tilly, 53p - Bra stam tror jag
Lukas Farming, 53p - Räcker ej på V75 längre
Pampino, 51p - Hyfsad unghäst inte mer
Quevert, 51p - Omeriterad fransman med hygglig stam
Important, 50p - Mack Lobellare med luftrörsproblem
Lascaux, 49p - Gjorde en bra V75säsong för några år sedan.
Prince L., 43p - Bra stam ännu ej visat något av avelsvärde
Yucay Boko, 39p - 95000 kr intjänat
Yankee Granite, 38p - Känner ej till alls
Linebreaker, 38p - Ingen aning
Andover Andover, 34p - Bra häst med bra stam, onödigt långt ner i listan men ändå...
Super King, 33p - ???

Eller som senast på Axevalla:
Big Smoker, 54p - Stamlös 18-åring, 5 avkommor födda 2005. 0 kr intjänat
Darius, 52p - Bra för tio år sedan
Diablo Va Bene, 49p - Trevlig stam men helt utan meriter
Viking S.S., 48p - Vann 25000 på Romme sist.
Quick Trip, 40p - Nej
Dad’s Launcher, 39p - Nej
Irish de l’Iton, 38p - Nej nej nej
Majesty of Rock, 36p - Stamlös men vit häst
Bundle of Muscle, 27p - ???
Bi Jastack, 26p - ???
Lindus Key, 25p - Kom igen nu

Min kritik mot tidigare värderingssystem byggde på att hingstar som, i mina och många andras ögon, låg på gränsen till godkännande dock diskvalificerades pga någon veterinär anmärkning eller liknande mindre betydande punkt. Det gjorde att flera intressanta hingstar varje år sållades bort.
Nu börjar man fundera om man hade rätt eller fel i sin kritik för är det de här hingstarna vi ska luta oss mot framöver ser det inte roligt ut.
Ingen av de ovan nämnda borde i alla fall betinga någon levandefölavgift, det kan väl ses som positivt? ;)

söndag 21 mars 2010

Dålig uppdatering


Uppdateringen, eller skrivfrekvensen kanske man ska kalla det, har varit dålig på slutet. Mest beroende på att det helt enkelt inte hänt mycket på hemmahästfronten.

Fiveaside är behandlad efter örebrostarten då han gjorde ett helt okej lopp som tvåa. Hade dock känningar i båda framknäna. Vi inväntar ny start...!

Väntar fortfarande på att Brian Jörgensen ska plocka ut Heidetraum (e.Sugarcane Hanover) som är en av mina tidigare uppfödningar. En inte helt oäven märr som gjort det hyfsat mest varje gång. Har nu blivit fyra år och med tanke på hur tunna loppen är så här års så hoppas man ju att hon snart är ute igen. Det dröjer ju inte länge förrän de riktiga klassklättrarna dyker upp igen och då blir det genast tuffare konkurrens.
Att inte fler tränare matchar hårdare under vintern är för mig en gåta. Massor av lopp blir ju inte ens fulla och prispengarna är precis lika höga som under sommarens konkurrensutsatta månader.

Bilden visar Joe Mama (e. Malabar Man - Lavette Sund) som fortsätter utvecklas finfint. Mätte honom idag - 1,48 både fram och bak. Långa ben!!
Tandkoll står på schemat imorgon, sedan förmodligen tömkörning i slutet av veckan. Planen är att ha honom i vagn i början av april, när vädret tillåter och Andreas och Louise tycker han känns redo. Friröntgen och frysmärkning står också på programmet inom de närmaste veckorna.
Sköter sig jättefint såhär långt och ser verkligen fin ut i kropp och huvud.

Lavette Sund har varit en följetong i vinter, eller som en dålig saga skulle man nog kunna säga. Först kastade hon efter Malabar Man i höstas. Försökte sedan få plats hos Donato Hanover och det såg länge lovande ut.
Bidde inget med det så jag fick tag i en betäckningsrätt i Glidemaster istället. Trodde jag, tills det var semineringsdags...
Nu är ny hingst spikad och det blir Conway Hall.
Conway är ju som ett lås i aveln och har pumpat fram topptravare varje år. Algiers Hall, Windsongs Legacy och Broadway Hall är några bekanta namn i USA. Citation och Alexia Ås på svensk mark.

För Twiligt Sund (e. Viking Kronos) lutar det åt en annan riktigt riktigt bra hingst. Återkommer i ärendet.

fredag 5 mars 2010

Johnsson gör en klassiker?

Hann knappt publicera förra inlägget förrän nya besked kommit på blodbanken.nu.

Följande meddelande dök sent igår upp på sidan:

"För er som undrar vad som ska hända med Blodbanken kan jag bara säga att jag inte har några omedelbara planer på att lägga ner sajten.
Nu försöker vi vända den här skutan tycker jag! "


Toppen att sidan inte läggs ner!

Men man kan kalla Johnssons utspel för en riktig trav-klassiker. Alltså den i travet alldeles för vanligt förekommande företeelsen att först säga sig bojkotta allt som har med trav att göra, beklaga sig i media och lägga ner verksamheten i rent missnöje -bara för att lite senare köra på i precis samma spår som tidigare.
Aningen tröttsamt....

Det som också känns lite konstigt är att Johnsson först ställer sina tänster till ASVTs förfogande, men när det drar ihop sig hoppar av med anledning av en process som pågått i snart ett år.

Ja ja, jag känner inte till alla fakta i ärendet men hela historen låter ju.... ja, man har hört den förut helt enkelt.

Johnsson lägger ner verksamheten

Per Johnsson, mest känd som grundaren till blodbanken, hoppar enligt egna hemsidan av ett tilltänkt uppdrag i ASVTs styrelse.

Johnsson hoppar av sin kandidatur till ASVTs styrelse mot bakgrund av Svanstedt-affären och även citat "lämnar alla sina uppdrag inom travsporten" slut citat.
Johnsson kallar i sitt pressmeddelande travet för fusksport och låter mycket besviken.

Tråkigt vore om blodbanken.nu-sidan läggs ned, bara hoppas att någon annan tar över för den har varit ett funktionellt verktyg för oss avelsintresserade även om betaltkravet tagit udden av det roliga lite.

Att travsporten är att betrakta som en fusksport är han nog ändå relativt ensam om att tycka. Det finns väl få sporter som är så rena, hårt bevakade och granskade som travsporten?

söndag 14 februari 2010

Nytt fölsto i stallet

Försöker hänga med i utvecklingen och har i dagarna förstärkt uppfödningen med ytterligare ett fölsto.

Twilight Sund är en reslig dam som haft ett mystiskt problem med ett bakben och som för några år sedan sattes i avel utan att ha lämnat några egentliga spår på tävlingsbanan.
Desto mer intressant är stamtavlan då hon är fallen efter Viking Kronos - Waltz Queen e. Speedy Crown.
Hon ingår i en syskonskara som tagit 86 segrar och tjänat 4,2 mkr.

Hon är dräktig och fölar i maj efter Ken Warkentin som inlett avelskarriären på ett helt okej sätt i USA. Ken hade första kullen ute på banorna i fjol och placerade sig i statistiken över vinstrikaste tvååringar strax under de bästa men före hingstar som Dream Vacation, Tom Ridge och SJ's Caviar.
21 avkommor ur hans debutkull vann lopp på andra sidan Atlanten.

Ombetäckning är ej bokad och vi får se hur det blir med den saken. Eftersom hon fölar förhållandevis sent finns en risk att jag ställer över henne ett år och satsar på tidig betäckning 2011 istället.

torsdag 11 februari 2010

Strålande Fiveaside!

Ikväll var det debut för Fiveaside (e. Silver Pine - Meadowbranch Ivy) i nya regin Kari Lähdekorpi.

Var inte på plats men ATG-live är ju ett fantastiskt "verktyg" och redan efter provstarten kunde man ana att hästen var bra i ordning.
Något som kändes aningen förvånande då man på Åbytravets hemsida så sent som den 19e januari kunde läsa följande referat från ett provlopp:
"4 Fiveaside 2160 :2 21.8 Brian Jörgensen S Andra spår från start ner sedan fjärde invändigt efter 400 meter. Ut i andra spår som första häst sista 1300 meterna. Hade svårt att följa genom sista kurvan och stapplade i mål inte bra..."

I nya regin såg nu hästen fräsch, spänstig och löpsugen ut.
Körande Marcus Savin kröp direkt från start ner i tredje in, liftade med i det måttliga tempot och såg riktigt gåvillig och fin ut i sin invändiga position. Luckan kom 300 meter från mål och på ett par steg hade Lähdekorpis adept växlat tempo och glidit upp utvändigt ledarparet som snabbt akterseglades över upploppet.
Fiveaside såg i princip okörd ut, och med huvan kvar och stora spänstiga kliv över mål avslutades sista 300 meterna efter raska 12,5.



Saxat från Åbytravets loppreferat:

"5 Fiveaside ok iväg och går direkt ned i tredje inner. Ser pigg ut hela vägen och får lucka utåt 300 kvar. Direkt ut och på i tredjespår och avgör till sin fördel kort senare. Klart bäst i loppet och vann med sparade krafter. "


Stort grattis till ägargänget Bellevue Boys i Göteborg!

söndag 7 februari 2010

Joe Mama växer till sig



Inkörning av ettårshingsten Joe Mama (e. Malabar Man - Lavette Sund) är nu påbörjad. Eller rättare sagt daglig hantering är påbörjad. Den mer konkreta inkörningen börjar inom en månad och den dagliga hanteringen består av att ställa på gången, rykta, lyfta hovar osv.
Joe verkar fatta vad han ska göra och sköter sig riktigt fint och är snäll att hantera.

Passade en fin vinterdag som denna på att knäppa några kort. Det är en högrest rackare...

Tyvärr blev det bara en ettåring för mig i år. Babas mamma Meadowbranch Ivy betäcktes under 2008 med Windsongs Legacy men vi var sent ute och det försök vi hann göra räckte inte för att hon skulle bli dräktig. Hade annars varit extra roligt med två hingstar vars inkörning nu skulle dra igång på allvar.

Joe Mama är faktiskt inte gårdens enda avkomma efter Malabar Man, vilket är lite unikt med tanke på hur få avkommor hingsten har på svensk mark.
Hoppas båda blir ungefär lika bra... Den andre är nämnligen ingen mindre än unghäststjärnan Artistic Ås, som jag vet att det jobbas minutiöst med för att få på fyra fräscha ben igen.
Inget dåligt referensobjekt för paret Hansson/Granstedt att visa upp på gården för att locka nya hästägare.

torsdag 4 februari 2010

Åkes tvååringar går 1,40

Åke Lindblom har återigen laddat med fina tvååringar. Som alltid så här års ser Åke att hans ett- och tvåårskull är den bästa någonsin, vilket är en skön inställning!

Lindblom sitter på ett helt koppel tvååringar som, enligt Åkes hemsida, tränar mellan 1,40 och 1,50.
Snabbaste rapporterna hittills har gått att läsa om fransoserna Uppercut d'Arnon (e. Memphis du Ribb) och Uppy Smiling (e. Love You) som på toppfint sätt gått 1,42 1600 meter på tung bana.

Fortsättning följer, de här håller vi ögonen på!

För att komma till Åkes hemsida, klicka här!

lördag 23 januari 2010

Härliga fajter på Åby!

Open Stretch-banan Åbys V75-omgång bjöd återigen på riktigt fina upploppsfighter.

I V75-mästaren satt Access Tooma i sjätte ut varvet kvar och på upploppet var det hästar över i princip hela banan där de flesta syntes ha segerchans 100 meter kvar. Det attackerades invändigt, utvändigt och längs staketet och snabbast av alla avslutade Kontio och Access som avgjorde snyggt strax före linjen.

Härliga dueller bjöds även i fjärde där både Midsummer King och Abbe Neth stred upploppet ned, båda på Open Stretch, där den sistnämnde drog längsta strået för Oscar Nilsson.

Även sista avdeningen bjöd på kamp häst mot häst mellan Roberto och vinnande Lord Of Makkegård som fullbordade Erik Adielssons V75-trippel!

Snacket om att bästa hästarna inte vinner på Open Stretchbanor måste vara dött vid det här laget? Känslan är att bästa prestationen i alla avdelningarna faktiskt gjordes av det ekipage som vann!
Skönt att Åby inte vek sig för den lilla högljudda grupp som så kategoriskt motsätter sig Open Stretch. Loppen vi bjöds på idag var riktigt bra underhållning när travsport är som allra bäst!

torsdag 21 januari 2010

Fiveaside byter tränare

Fiveaside (e. Silver Pine - Meadowbranch Ivy), som sedan slutet av 2006 tränats av Åbys Brian Jörgensen, byter tränare.
Ny tränare blir ingen mindre än Kari Lähdekorpi som kanske kan komma till rätta med sexåringen efter allt strul som varit.
Känns väldigt spännande i alla fall då det känns som en typisk Lähdekorpi-häst. Har visat kapacitet men inte fått till det hos en mindre tränare och har lite pengar på sig.

Det är Jörgensens egen hemsida som presenterat nyheten att ägarna vill prova nya tag efter de svaga insatserna på slutet. Dessutom signalerade ett provlopp på Åby i tisdags att allt inte stod rätt till med hästen, så självklart är det rätt att ge hästen en chans att i ny miljö visa vad han går för.
Spännande!

onsdag 13 januari 2010

"Walle" satte dit Brian

Örebros Peter Walltin fick i lördags äntligen chansen bakom stallets hedershäst Brian Key, och gjorde inga misstag. Lätt seger i åkande stil och snart väntar silverfinal. Bara hoppas att pappa Kjell inte hinner lösa ut licensen tills dess?!

Peter managerar ett litet stall inne på banan med endast några enstaka starthästar, men noterade ändå fina 654 tkr i inkörda pengar under fjolåret. Sett till materialet ett jättebra resultat.

Spelade för övrigt fotboll med Walltin då Örebrotravet mötte Färjestadstravet på Behrn Arena i somras. Låt oss säga att ord som snabb och löpstark passar bättre in på Brian Key än Peter, som dock ändå vaknade till, visade skalle, och tvingade färjestadskeepern Micke J Andersson att abdikera i slutet av matchen.
I övrigt storförlust och ingen munter tillställning för oss örebroare. Peter Cederin visade i princip allsvensk klass när han likt Kim Källström dominerade mitten totalt och vi i motståndarlaget mest fick jaga boll.

tisdag 12 januari 2010

Konservativa Avelsföreningen....

ASVT är föreningen som, enligt dem själva, ska "värna oss uppfödare och verka för ökade prispengar och uppfödarpremier".
Visst låter det fint, och läser man deras stadgar bombarderas man av behjärtansvärda syften och målsättningar för såväl uppfödare som hästägare.
Men frågan är om det stämmer med verkligheten?
ASVTs avelsvärderingssystem som sedan urminnes tider bromsat utvecklingen av svensk avel är äntligen på väg att sättas ur spel, vilket naturligtvis är mycket positivt.

På något sätt vill ASVT ha en förmyndarroll och styra vilka hingstar vi uppfödare ska välja att betäcka med, istället för att marknadens krafter ska få verka fritt och utvecklande. Knepigt, men på något mystiskt sätt accepterat då "det ju alltid varit på det sättet".
Nu är det borta och det tackar vi för.

Men nu vill ASVT gå in och peta i begreppet "Svenskfödd".
För att få en travhäst registrerad som svenskfödd räcker det om den kommer till Sverige innan den fyller ett år. Under förutsättning att den är undan ett sto som är registrerat hos STC.

Det har praktiskt inneburit att svenska uppfödare, helt eller delvis, kan verka i andra länder runt om i världen och därigenom nå nya blodslinjer som inte finns tillgängliga på svensk mark.
Något som både utvecklar och berikar travsporten i Sverige, och tillämpas flitigt av stuterier som Boko, Menhammar, Kemmpi, ACL Stuteri (Ås-hästarna) mfl. mfl.
Det vill säga nästan alla av de absolut mest framgångsrika, och oerhört betydelsefulla, svenska uppfödarna!

Men snart kan det vara ett minne blott då Anders Järnerot och gänget i ASVT, enligt asvt.se, högprioriterar att få till stånd en rejäl begränsning för oss uppfödare som i praktiken innebär ett abrupt slut för ovan nämnda möjlighet att föda upp spännande unghästar.

Argument som detta används som motivering på asvt.se:
"- Hästar som föds upp i Sverige har dessutom betydelse även för den svenska landsbygden och lantbruket eftersom travhästuppfödning genererar sysselsättning i form av arbetstillfällen. Uppfödningen är för många också en kompletterande näringsgren i ett befintligt jordbruksföretag, säger Anders Järnerot."

Att argumentera på detta sätt måste väl ändå vara att ta sin egen och föreningens roll på lite väl stort allvar? Det kan väl ändå inte ligga på ASVTs bord att värna landsbygden och svensk sysselsättning före svensk travsports utveckling och de uppfödare som faktiskt ingår i dess egen organisation?

Jag kan bara inte förstå syftet med deras arbete.
De hörs och syns rätt ofta, men är där någon verkstad som faktiskt främjar svensk uppfödning?